TEHNIČKI OPIS

ARHITEKTONSKA KONCEPCIJA I NAMJENA

Zgrada je oblikovana sa širom bazom i užim vertikalnim tornjem koji se uzdiže nad njom. Tlocrt stambenog djela zgrade je trokutastog oblika sa blagim zaobljenjem na kutevima. Oblikovanjem je postignuta željena orjentacija stanova kojima je osigurano kvalitetno osunčanje i pogled prema moru. Promišljena je zamisao o pravilnoj orijentaciji stambenih prostora prema stranama svijeta na način da se izbjegava nepovoljna sjeverna orijentacija. Na taj način svaki stan ima osiguran pogled prema Riječkom zaljevu. Prostori za parkiranje vozila stanara i spremišta/drvarnice nalaze se na razini prizemlja i podruma (preuzmite tlocrt podruma). Glavni pješački ulaz u stambene dijelove zgrade nalazi se sa sjeverne strane (u razini prvog kata), a poslovnim prostorima se pristupa izravno s pješačke plohe trga koji se uređuje na južnoj strani građevne čestice prema gradskoj ulici (u razini prizemlja). Svi stanovi imaju duboke loggie, pojedini i prostrane terase, prilagođene mediteranskoj klimi i boravku na otvorenom. Stanovi su radijalno raspoređeni oko središnjeg prostora sa stubištem i dizalima. U sklopu zgrade nalaze se i pojedini poslovni prostori i to: supermarket, specijalizirana trgovina na malo i ugostiteljski prostor. Na otvorenim površinama građevne čestice planiraju se i dodatna parkirna mjesta u funkciji poslovnih prostora. U stambenom tornju Bp-6a nalazi se sveukupno 38 stanova i 3 poslovna prostora.
KONSTRUKCIJA

Nosivu konstrukciju zgrade čini armirano-betonska jezgra koja se proteže kroz sve etaže zgrade, te sistem armirano-betonskih zidova, ploča, greda i stupova koji prenosi vertikalne sile sve do tla. Konstrukcije zidova i međukatnih konstrukcija između stanova i poslovnih prostora osiguravaju propisnu zaštitu od buke i širenje zvučnih valova između tih prostora. Ispune vanjskih i unutarnjih zidova izvode se iz blokova od porobetona te osiguravaju vrhunsku toplinsku i zvučnu izolaciju, te odlična protupotresna i protupožarna svojstva. Pregradni zidovi unutar stanova izvode se od gips-kartonskih ploča dvostruke debljine sa slojem izolacijskog materijala u međuprostoru. Dijelovi pročelja izvode se ostakljenim stijenama (prozorima i vratima). Svi otvori za prirodno osvjetljenje imaju ugrađene elemente za zaštitu od sunca (za zatamnjenje). Projektirani energetski razred objekta je A+.
INSTALACIJE

Građevina će biti priključena na vodoopskrbnu infrastrukturu, odvodnju, elektro-distributivnu mrežu, DTK mrežu i gradski plinovod. Stanovi su klimatizirani klima uređajem s jednom unutarnjom jedinicom koja je smještena u dnevnom boravku. Vanjske klima jedinice su smještene na loggiama stanova. Na posljednjem 9. katu zgrade, koji se gradi sa umanjenom tlocrtnom površinom u odnosu na ostale etaže smještena je plinska kotlovnica za opskrbu zgrade toplinskom energijom. Grijanje je predviđeno kao plinsko etažno podno grijanje sa upravljanjem preko sobnog termostata. Iz centralne plinske kotlovnice razvodi se topla voda po zgradi. Za centralno smještene prostorije (kupaonice, wc, kuhinje i sl.) bez fasadnih otvora predviđena je ventilacija putem ventilacijskih kanala za svaku prostoriju posebno. Ventilacijski kanali smješteni su u izoliranim ventilacijskim oknima. Elektroinstalacija jake i slabe struje kojom je opremljen svaki stan sastoji se od instalacija jake struje, telefonske instalacije i RTV instalacije. Građevina je opremljena zajedničkim antenskim sustavom za prijem TV i radio programa. Vodoopskrba i odvodnja objekta predviđena je iz visokokvalitetnog materijala za vodoopskrbu i visokokvalitetnog sustava i materijala za odvodnju. U kupaonicama su predviđeni priključci za stroj za pranje rublja, a u kuhinjama priključci za stroj za pranje posuđa.
OPREMA STANOVA

Svi stanovi opremljeni su kvalitetnim keramičkim podnim i zidnim pločicama 1. klase, dvoslojnim parketom koji je prilagođen potrebama podnog grijanja, te sanitarnom opremom renomiranih europskih proizvođača. Vrhunska stolarija te aluminijske rolete na daljinsko upravljanje dio su standardne opreme svakog stana.
KRETANJE OSOBA SMANJENE POKRETLJIVOSTI

U sklopu zgrade ukupno 4 stana lako je prilagodljivo osobama smanjene pokretljivosti. Riječ je o stanovima oznaka: 1-1, 1-2, 1-3 i 1-4. Lako prilagodljivi stanovi za osobe smanjene pokretljivosti smješteni su na prvom katu zgrade, što im osigurava neposredan horizontalni evakuacijski izlaz na vanjski prostor u slučaju opasnosti. Zgrada je opremljena s dva dizala. Svijetle mjere kabina iznose 1,10m x 1,40m te 1,10m x 2,10m (širina x dubina) što omogućava nesmetano korištenje dizala osobama smanjene pokretljivosti. Za parkiranje vozila osoba smanjene pokretljivosti osigurana su parkirna mjesta u garaži.